Enskilt dricksvatten
Om du äger en fastighet i Värmdö kommun där det saknas kommunalt vatten och avlopp, har du istället en enskild dricksvattenförsörjning.
Borra ny brunn
I de flesta områden i kommunen behöver du inte söka tillstånd för att borra eller gräva en ny brunn för en- och tvåfamiljshushåll. I kommunen finns dock områden där det är, eller riskerar att bli, brist på grundvatten. I dessa områden råder det tillståndsplikt för att inrätta nya grundvattentäkter och anmälningsplikt för befintliga grundvattentäkter. Tillståndsplikt kan även gälla inom vattenskyddsområden vilket regleras i skyddsföreskrifterna för respektive skyddsområde.
I kommunen finns för närvarande 5 områden där tillstånd behövs för att inrätta en ny grundvattentäkt, se bifogad karta (kartbilaga B) Länk till annan webbplats.
Du behöver även tillstånd för nya vattentäkter inom Ingarö vattenskyddsområde och den sekundära skyddszonen i Sandöns vattenskyddsområde. I den primära skyddszonen i Sandöns vattenskyddsområde är det dock förbjudet att borra ny brunn inom den primära skyddszonen, i det fallet behöver du söka dispens hos Länsstyrelsen för att få borra en eventuell ny brunn. Här kan du läsa mer om våra vattenskyddsområden: Vattenskyddsområden
När du ska borra en brunn rekommenderar vi att du anlitar en certifierad brunnsborrare, och följer rekommendationerna som finns i SGU:s vägledning för att borra brunn: se Normbrunn -16 Länk till annan webbplats.
I vägledningen finns riktlinjer samlade för hur förundersökning, tekniskt genomförande och handhavande bör gå till när en brunn anläggs på ett säkert sätt, med avseende på hur grundvattnet, omgivande mark och byggnader eller annan miljö påverkas. Hos RISE hittar du certifierade brunnsborrare.
Certifierad brunnsborrare | RISE Länk till annan webbplats.
Under nästa stycke kan du läsa vidare om vad du behöver tänka på om du ska ansöka om tillstånd för en ny brunn och vilka handlingar du behöver bifoga till din ansökan, samt vilka utredningar du behöver göra.
Ansöka om tillstånd för ny brunn
Vill du borra en ny dricksvattenbrunn inom ett tillståndspliktigt område behöver du skicka in en ansökningsblankett och en situationsplan. Ansökan hanteras vanligtvis i två steg, först fattas ett tidsbegränsat beslut om tillåtelse att anlägga den nya grundvattentäkten med villkor om att utföra en grundvattenutredning. Läs mer nedan vad en utredning ska innehålla.
När utredningen är inskickad sker steg två av ansökan. Visar utredningen att brunnen kan nyttjas utan risk fattas ett beslut om tillstånd att använda den nya grundvattentäkten. Visar utredningen att det inte finns tillräckligt med vatten eller att det innebär en risk för negativ påverkan kan ansökan avslås och borrhålet behöver då återfyllas.
Grundvattenutredning
Grundvattenutredningen genomförs för att säkerställa att det finns tillräckligt med vatten, utan risk för negativ påverkan på den egna eller närliggande grundvattentäkter. Ju större risk det är för grundvattenbrist och saltvatteninträngning i det aktuella området, desto mer omfattande behöver utredningen vara. Utredningen består vanligtvis av en provpumpning och en lokal hydrogeologisk undersökning, och ska utföras av en oberoende sakkunnig person. Kostnader för utredningen står sökande för.
Resultatet av en utredning ska redovisas skriftligen och innehålla samtliga delar som har efterfrågats utifrån de förutsättningar som gäller i det enskilda fallet. I resultatet ska det tydligt framgå huruvida det är möjligt att försörja fastigheten med dricksvatten utan risk för påverkan på kvalitet eller kvantitet i den egna eller närliggande dricksvattenbrunnar ur ett långsiktigt hållbart perspektiv. Slutsatserna i rapporten ska vara väl underbyggda utifrån resultatet.
Provpumpning
En provpumpning innebär att man under en längre tid pumpar vatten ur en brunn för att simulera uttag av vatten på fastigheten och undersöka om det kan påverka vattentillgången och kvaliteten i ett område. Pumpningen ska ske kontinuerligt under minst tre veckor under perioden juni-september, det vill säga under de månaderna med begränsad nybildning av grundvatten.
I samband med provpumpningen kontrollerar man grundvattennivån och kloridhalter i den egna och eventuellt i närliggande dricksvattenbrunnar. En fullständig dricksvattenanalys ska tas före och efter provpumpningen, både i den egna brunnen och i eventuella berörda grannars brunnar.
Provpumpning ska avbrytas om onormala avsänkningar sker i den egna eller någon av omkringliggande vattentäkter. Om kloridhalten ökar kraftigt ska provpumpningen avbrytas och bygg- och miljöavdelningen kontaktas.
Lokal hydrogeologisk undersökning
En lokal hydrogeologisk undersökning ska baseras på mätningar och karteringar från den aktuella fastigheten, och ska i regel innehålla följande uppgifter:
- en specifik beskrivning av de hydrogeologiska förhållandena på platsen
- aktuell vattenbalansberäkning samt beräkningar av uttagbar mängd grundvatten.
- vattenbalansberäkningar behöver även ta hänsyn till säsongsvariationer, både variationer över året samt variation mellan år med mindre grundvattenbildning.
- en analys över hur grundvattennivåerna och risker för saltvatteninträngning kan påverkas av förändringar i klimatet, speciellt med hänsyn till torrår.
- en beräkning av om det är möjligt att försörja fastigheten med ett ökat uttag av dricksvatten utan risk för påverkan av kvalitet eller kvantitet i den egna eller närliggande dricksvattenbrunnar ur ett långsiktigt hållbart perspektiv.
Anmälan om befintlig brunn
Har du en befintlig dricksvattenbrunn och din fastighet ligger inom ett tillståndspliktigt område så behöver du anmäla din brunn. Du behöver då skicka in en anmälningsblankett, en situationsplan, provresultat från vattenanalys och kopia på brunns- och borrprotokoll.
Utredning av vattenförsörjning i samband med bygglov
Om du ansöker om förhandsbesked eller bygglov utanför detaljplanelagda områden kan du i vissa fall behöva göra en fördjupad utredning av möjligheten att lösa dricksvattenförsörjning på fastigheten. Möjligheten att lösa dricksvattenförsörjning är en del av den så kallade lokaliseringsprövningen som sker enligt plan- och bygglagen. En utredning av vattenförsörjningen kan exempelvis bestå av en provpumpning och/eller en teoretisk hydrogeologisk utredning (se ovan).
Här kan du läsa mer om prövning av vattenförsörjning i samband med bygglov och förhandsbesked: Vattenförsörjning - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats.
Provtagning av dricksvatten
Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden, och problem kan finnas i dricksvattnet utan märkbara förändringar i vare sig smak, lukt eller färg. För att kunna upptäcka eventuella förändringar i kvaliteten är det viktigt att regelbundet ta prover på dricksvattnet.
Livsmedelsverket rekommenderar att provtagning av vattnet bör göras minst vart tredje år för enskilda dricksvattenbrunnar. Om fler än två fastigheter är anslutna till samma brunn, eller om det finns små barn i hushållet, bör vattnet provtas minst en gång per år. Små barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen, till exempel fluorid, bly, koppar och nitrit. När en ny brunn anlagts bör du kontrollera vattenkvaliteten efter någon månads användning.
Det är brunnsägaren, eller den fastighetsägarförening som ansvarar för skötseln av dricksvattenbrunnen, som är ansvarig för att vattenkvaliteten regelbundet kontrolleras.
Vilka prover ska jag ta?
Kommunen rekommenderar att man gör en kemisk och mikrobiologisk analys om man inte har tagit prov på sitt vatten tidigare. Har du tagit prov på vattnet nyligen och det har varit tjänligt så är det framför allt mikrobiologiska parametrar som varierar. Finns det höga radonhalter i inomhusluften är det rekommenderat att analysera radon också.
Om tidigare prov fått resultat tjänligt med anmärkning eller otjänligt rekommenderar vi att man kontrollerar de parametrarna igen.
Beställ utrustning för provtagning
För att provta vattnet behöver du provtagningsutrustning från ett vattenanalysföretag. Då skickas utrustningen hem till dig med instruktioner om hur du gör.
Provtagning via SGS Analytics Sweden (SGS)
Om du beställer vattenanalys genom SGS Analytics Sweden (före detta SYNLAB) kan du lämna in ditt dricksvattenprov till kommunen så skickas det vidare till SGS. Observera att vi bara tar emot vattenprov med professionell utrustning från SGS.
Det är bra om provet är taget så att det blir så kort förvaringstid som möjligt. Du kan även lämna in dina vattenprover på SGS inlämningsställen.
Du kan lämna in vattenprover med utrustning från SGS till kommunen på onsdagar klockan 08:00–14:00. Vid storhelger kan andra tider gälla.
Proverna lämnas till servicecenter i kommunhuset, Skogsbovägen 9–11 i Gustavsberg.
Kom ihåg att du gärna får skicka in en kopia på analysresultatet till kommunen.
Hur ska jag tolka mitt analysresultat?
Om du behöver hjälp att tolka ditt analysresultat kan du göra detta på Livsmedelsverkets hemsida: Tolka resultatet av din dricksvattenanalys Länk till annan webbplats.
Grundvattenbrist
Under sommarhalvåret är grundvattennivån generellt låg på många håll i landet samtidigt som uttagen av vatten ofta är som störst, och i kustnära områden ökar risken för både grundvattenbrist och saltvatteninträngning. Eftersom Värmdö kommun är en skärgårdskommun med många kustnära fastigheter är det viktigt att vara extra försiktig med vattenförbrukningen under sommaren.
Vid akut vattenbrist kan fastighetsägare använda kommunens tappställen för att hämta vatten i dunkar. Det finns även entreprenörer som erbjuder utkörning av större vattenmängder vid beställning. En pool ska aldrig fyllas med enskilt grundvatten utan den ska fyllas genom att beställa vatten. Under varma perioder på året bör bevattning undvikas mitt under dagen. Vid grundvattenbrist är det inte heller lämpligt att bevattna gräsmattor.
Det finns en del åtgärder som kan vidtas både i förebyggande syfte och vid en händelse av grundvattenbrist. Förebyggande åtgärder handlar framförallt om att se över vattenförbrukningen för att minska vattenuttaget. Exempelvis kan vattenförbrukande installationer så som duschmunstycke, toalettstol eller disk- och tvättmaskin bytas ut till mer snålspolande alternativ. Vid eventuella läckande ledningar, kranar eller toalettstolar bör dessa lagas så snart läckan har upptäckts. Även om det till synes läcker lite vatten så kan ett konstant läckage ha en stor påverkan på vattenuttaget.
För att minska uttaget av grundvatten är det även möjligt att se över komplement till vattenförsörjningen genom att till exempel samla upp regnvatten för bevattning eller för att spola vattentoaletten med.
Reningsutrustningar kan också kräva vatten i reningsprocessen och/eller när det backspolas och även den kan behöva ses över och vid behov bytas ut.
Saltvatteninträngning
I kustnära områden råder ökad risk för saltvatteninträngning från havet. Inträngning av saltvatten kan även bero på relikt havsvatten som finns lagrat i berggrunden och i marken. Förhöjda kloridhalter är en indikation på att grundvattnet är påverkat av saltvatten, vilket är ett vanligt förekommande problem i Värmdö kommun.
Enligt Livsmedelsverkets faktaskrift (Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk, 2024) är dricksvattnet tjänligt med anmärkning vid kloridhalter över 100 mg/l (teknisk anmärkning). Kloridhalter över 100 mg/l kan påskynda korrosion och halter över 300 mg/l kan ge smakförändringar. Förhöjd korrosion kan dessutom leda till ökad koncentration av metaller i vattnet från en anläggning. Kloridhalter redan över 50 mg/l indikerar dock att vattnet är påverkat av saltvatteninträngning.
Hur minskar jag kloridhalten i min brunn?
Inträngning av saltvatten i en grundvattentäkt indikerar oftast att uttaget av grundvatten överstiger grundvattenbildningen. Den viktigaste åtgärden vid förhöjda kloridhalter är därför att minska uttaget av grundvatten (se förslag på åtgärder ovan under “Grundvattenbrist”. Utöver det finns det ytterligare åtgärder som kan avhjälpa problemet:
- Se över pumpen och dess placering i brunnen. Äldre pumpar har ofta för hög kapacitet vid pumpning vilket innebär att det blir ett kraftigt uttag av vatten vid ett och samma tillfälle. En nyare pump har en något lägre kapacitet som då ger ett mjukare uttag av vatten.
- Om det är en mycket djup brunn bör pumpens även höjas så högt som möjligt i brunnen för att få ett större avstånd till det salta grundvattnet som ligger under det söta grundvattnet.
- Se över möjligheten att införskaffa en lagringstank för vattnet som pumpas upp.
Registrera din brunn i brunnsarkivet
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har öppnat upp för brunnsägare att själva registrera sin brunn i Brunnsarkivet. Du som brunnsägare kan därmed registrera din brunn för att ge ditt dricksvatten ett bättre skydd. Om din brunn redan är registrerad, kan du även komplettera med ytterligare information om brunnen.
Vinsterna med att ha brunnen registrerad är flera:
- Andra som vill borra efter vatten eller värme i området eller anlägga ett avlopp har möjlighet att ta hänsyn till din brunn.
- Räddningstjänsten får bättre möjlighet att skydda din brunn om det sker ett utsläpp eller annan miljöolycka i ditt närområde.
- Kommunen kan se din brunn i samband med att vi tar fram planer för ett område.
Genom att registrera brunnen och lämna information om vattnets kvalitet och kvantitet bidrar du som brunnsägare samtidigt till en bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden i Sverige. Den informationen är viktig lokalt, till exempel för kommunerna som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten, men också nationellt för övervakningen av grundvattennivåer och vattenflöden.
Brunnsarkivet: Databasen brunnar (sgu.se) Länk till annan webbplats.
Samfällt vatten/enskilt men gemensamt vatten
Om du inte får ditt dricksvatten från en egen brunn, bor du kanske i ett område där din samfällighetsförening ansvarar för att distribuera ditt vatten.
Samfälligheten ansvarar för att kontrollera och säkerställa att dricksvattnet håller god kvalitet genom regelbunden provtagning. Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden bedriver även årlig tillsyn på dessa vattenanläggningar. I tillsynen ingår att kontrollera att provtagning sker i tillräcklig omfattning (enligt det beslut som finns för anläggningen) och en bedömning av vattenkvaliteten och eventuella behov av åtgärd. I förekommande fall behöver vi ställa krav på åtgärder.
Dricksvatten i verksamheter
Dricksvatten räknas som ett livsmedel, och omfattas i vissa fall av livsmedelslagstiftningen. Om du har ett vattenverk eller en anläggning som producerar dricksvatten som används av större antal människor, eller är en del av en offentlig eller kommersiell verksamhet, behöver du anmäla anläggningen till kommunen. Du behöver också regelbundet ta prover för att vara säker på att vattnet håller god kvalitet. Här kan du läsa mer om detta: Dricksvatten i verksamhet
Vill du veta mer?
På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om enskilt dricksvatten, eller i Livsmedelsverkets faktaskrift om enskilt dricksvatten. På SGU:s hemsida finns information för den som arbetar som brunnsborrare och för dig som planerar att anlägga eller redan har en egen brunn.
Kommunen har även uppdragit åt en konsult att genomföra en utredning av grundvattentillgången i kommunen, på översiktlig nivå samt i 10 områden på en mer fördjupad nivå. Du kan läsa utredningarna i sin helhet, eller gå in på kommunens webbkarta för att se vissa kartskikt från utredningen.
- Egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk (livsmedelsverket.se)
Länk till annan webbplats.
- Faktaskrift: Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk (livsmedelsverket.se)
Länk till annan webbplats.
- Brunnar och dricksvatten (sgu.se)
Länk till annan webbplats.
- Vägledning för att anlägga ny brunn: Anlägga ny brunn (livsmedelsverket.se)
Länk till annan webbplats.
- RISE, certifierade brunnsborrare: Certifierad brunnsborrare | RISE
Länk till annan webbplats.